Ung forskare prisas för projekt som gör betong av brända sopor

March 15, 2017, 13:30

​Göteborgssemifinalen i Utställningen Unga Forskare bjöd på mängder av spännande bidrag om allt ifrån vattenfiltrering till månens hastighet. En nytänd forskarstjärna lyste extra starkt: Alice Evertsson med sitt projektarbete om hur man kan använda askan från brända sopor för att tillverka betong.

​Fredagen den 10 mars var foajén på Universeum vid Korsvägen extra full av liv och rörelse – och vetenskap. Semifinalen i Utställningen Unga Forskare, som anordnas i samarbete med bland andra Chalmers och Göteborgs Universitet, pågick under hela dagen i form av montrar och presentationer där gymnasieelever från regionen visade upp sina projektarbeten inom naturvetenskap och teknik. Både en jury bestående av forskare från bland annat Chalmers samt Universeums besökare och nyfiken allmänhet fick tillfälle att bekanta sig med projekten, ställa frågor till utställarna och rösta på sina favoriter.
– Vi gör detta för att ge unga som är intresserade av naturvetenskap och teknik ett forum och lite välförtjänt tid i rampljuset. Det är väldigt spännande att få se alla projekt och hjälpa till att uppmuntra till deltagarna att fortsätta på den vetenskapliga banan, säger Neda Farnhand, som är projektledare för Utställningen Unga Forskare samt läser tredje året på IT på Chalmers.

Projekt från havet och himlen

I slutet av dagen, när var rösterna räknade och juryns överläggningar färdiga, stod det klart vilka sju projekt som gått vidare till finalen i Stockholm. Bland vinnarna återfanns projekt om bokstavligen allt mellan himmel och jord: blåmusslor, korttidsminne och månens hastighet för att nämna några.

Ett projekt, och en ung forskare, stack ut lite extra. Alice Evertsson, som läser naturvetenskapligt program på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg, tilldelades förutom en finalplats även publikens pris samt en inbjudan från Vetenskapsfestivalen till att ingå i den så kallade "rouletten" och presentera sitt projekt i Lisebergshjulet under festivalen i maj.

Juryn beskrev Alice Evertssons projekt som att ha "stor betydelse för vår miljö och det hållbara samhället" i sin motivering. I sitt projektarbete har hon testat att använda bottenaska, även kallat slagg, vid framställning an betong.
– När man bränner hushållssopor för fjärrvärme så förbränns allt organiskt material. Men allt annat blir till aska. Jag har tagit tillvara på den här sopaskan, krossat den och gjutit betongkuber. Jag har gjort mina experiment på Chalmers, säger Alice Evertsson.

Bra för miljön på flera sätt

Metoden skulle kunna minska behovet av natursand och krossat bergmaterial till betongtillverkning och på så sätt spara på miljön. Dessutom skulle de ta tillvara på en restprodukt från sophanteringen som idag ses som helt värdelös.
– Nästa steg blir att analysera exakt vad askan innehåller, och att undersöka hållfastheten i betongen som gjuts med den.

Alice Evertsson tar studenten i juni, och hon vet att hon vill börja plugga på universitetet till hösten, men har inte bestämt sig exakt för vad än.
– Jag är intresserad av en massa olika saker. Men det lutar åt något tekniskt, och i så fall blir det Chalmers.

Text och bild: Carolina Svensson