Studentidrottarna Anton och Josef representerar Sverige på Universiaden

August 21, 2017, 16:00

​Med florett och värja tävlar Riksidrottsstudenterna och Chalmeristerna Josef Rizell och Anton Kimfors i Universiaden i Taiwan, OS för elitidrottande studenter.

​Josef Rizell och Anton Kimfors fäktar för Göteborgs fäktklubb och är riksidrottsstudenter på Chalmers. Josef har gått två år på Teknisk fysik och tävlar i florett. Anton har gått ett år på IT-programmet och tävlar i värja.
- Vi är taggade på den här chansen. Det ska bli coolt att representera Sverige i en internationell multisport-tävling med över 9000 idrottare som precis som vi, kombinerar en satsning på elitidrott med studier, säger de.
Fäktning är ett möte mellan olika form och mental styrka. Skillnaden i teknik blir mindre ju bättre man blir och de tävlandes mentala styrka avgör ofta jämna matcher.

Vad har ni för mål med fäktningen?

- Universiaden är ett delmål, och att vinna exempelvis junior SM ett annat. Men huvudmålet som hägrar i framtiden är att fäkta i OS. Vi jobbar hårt för att nå våra mål och vågar sätta höga mål, säger de.

Vill ha utmanande yrkesliv

Stimulerande och meningsfulla jobb är viktigt för dem båda. Josef funderar på att doktorera efter examen, gärna inom klimat- och energiområdet. Han säger att han vill ha en utmaning som spjärnar emot.
Antons mål är en framtid som entreprenör och egen företagare. Han säger att han är van att hantera osäkerhet och att inte ge upp. Även om idrottare inte gillar att misslyckas är de bra på att hantera en motgång konstruktivt, och det är en tillgång för en entreprenör.
- Idrottare har kämpaglöd och kommer igen. Det går inte alltid som man vill men inställningen är att alltid komma igen, säger Anton.

Märker klasskamraterna att ni är tävlingsmänniskor?

- Ja det gör de absolut. Det blir irriterat i grupparbeten ibland. När vi vet att vi ska resa bort på en tävling till exempel, då vill vi ligga före i tidplanen, eller helst bli färdiga, för när vi kommer tillbaka ligger vi ju efter i tidplanen, säger de.

Gör Riksidrottsuniversitetet skillnad?

De är överens om att det är bra att Riksidrottsstudenter har möjligheten att gå ner i studietakt, och att det är smidigt att kunna flytta en labb eller två, om det behövs.
Att kunna träna på Fysiken är jättebra och träffarna med andra riksidrottsstudenter är uppskattade. Att ha ett nätverk med andra idrottare på hög nivå ger mycket, man hittar nya metoder och knep som förbättrar träningen.

Tips till andra studenter från idrottarens sätt att tänka?

- Det finns ju en analogi mellan studier och idrott. Bra resultat uppnår man när man tränar och pluggar kontinuerligt och finslipar formen sista veckan före tävling eller tentan. Idrottare har en hög arbetsmoral helt enkelt för att det går bättre då, säger Josef.
- Jag pallar inte när det går dåligt. Det är jobbigt att förlora och konstigt att inte vinna, så då ger jag allt, säger Anton.

Universiaden i Taiwan pågår 17-27 augusti

Text och bild: Åsa Ekvall