"Nu får det vara nog med torra lunchbaguetter!"

Dela
Bild för kommunikator
October 2, 2015, 11:02
Studentkåren
Anna Crona (h13) och Carl von Rosen (e13) är radarparet som leder kårens promotionsbolag så att företag och studenter kan mötas utan torra lunchbaguetter och på chalmeristens villkor. Här berättar de om när de får sparken, spelar fiol och varför studenter är bättre än proffs.
 
Varför blev det Chalmers? 
 
Anna: Jag kände inte att det fanns någon mer utmaning kvar för mig hemma. Så jag flyttade till Göteborg och började jobba på bank men det var inte det jag ville. Design och produktutveckling lät riktigt bra och så blev det istället. Nu är jag på mitt tredje år. 
 

"Jag har ingen tävlingsinstinkt alls, så jag är nog tråkig att spela spel med" 

 
 
"Carl, this may be your last day." 
 
Carl: Jag jobbade i Schweiz men blev väldigt understimulerad. Så jag började kolla på astronauters CV:n, det visade sig då att 4/6 var både piloter OCH ingenjörer. Och eftersom jag var pilot kändes det självklart att då bli ingenjör. För mig var det Valborgskalaset som avgjorde att jag valde Chalmers och inte KTH. 
 
Om ni bara får välja ett enda fritidsintresse? 
 
Anna: Musik. Och enbart för min egen skull. Jag har sjungit rätt mycket och spelat endel fiol och piano när jag vet liten. Då var jag fyra och spelade på en papplåda.  
 

"Currywurst, croissanter och en stekt strömminglåda. Det skulle jag sälja i mitt gatukök." 

Carl: För mig finns det bara en sak jag inte kan vara utan och det är att flyga. När man väl gjort det en gång och trotsat naturlagarna, det är helt otroligt. 
 
"Jag började på Promotion för att det var lite läskigt." 
 
 
Vad tror ni inte vi vet om er? 
 
Anna: Jag är världens mest osmidiga människa och dessutom saknar jag lokalsinne. Och ändå har jag hållit på med både gymnastik och orientering.  
 
 

"Nu får det vara nog med torra lunchbaguetter!" 

Carl: Min morfar är spanjor faktiskt, svårt att ana med mitt blonda hår. Sen har jag spelat hockey i tio år så till skillnad från Anna har jag stor tävlingsinstinkt. Men inte när det gäller utbildning, jag gillar inte betygshets.  
 
En händelse i livet som förändrade er? 
 
Carl: När min chef sa att jag fått sparken för att jag stod för min åsikt. Det var en ögonöppnare. Dagen efter fick jag tillbaka jobbet men händelsen fick mig att inse att det var dags att gå vidare.  
 
 
Anna: Min pojkväns mamma sa till mig att jag skulle komma och jobba hos henne med ett jobb jag inte trodde jag var kompetent för, trots att jag bara var 19 och precis tagit studenten. Jag fick inget riktigt val och det var nyttigt för mig att komma bort från barnlivet till arbetslivet direkt från gymnasiet. Jag visste inte att jag kunde, men hon trodde på mig. 
 
Kan man vara VD när man inte ens gått klart skolan? 
 
Carl: Haha, fake it until you make it? Man får inte ta sig själv på för stort allvar. Bara titeln gör att man faktiskt måste ta ner sig själv från piedestalen. Vi är ju studenter i grunden och har bara valt att kalla det VD istället för ordförande. 
 
 
Anna: Annars får man ju vara öppen med att man inte har alla svar. Man får ta hjälp när man behöver och hjälpas åt. 
 
Varför finns det en VD OCH en vVD? 
 
Carl: Ibland måste man ta hårda beslut och då är det bra att ha nån att bolla beslut med. Varför gör vi det här och varför gör vi inte det här? Kommer vi bli stämda? 
 

"Det finns inga bättre proffs på chalmerister än chalmerister" 

 
Vore det inte bättre om Promotion drevs av heltidsanställda proffs? 
 
Anna: Vi tänker att chalmerister kan chalmerister. Det kanske ÄR bra att vi är studenter och inte proffs för att kunna föra studenter och företagen närmare varandra? När man är på campus och rör sig bland sina vänner märker man vad folk pratar om och minns från event. 
 
Om ni fått välja en alternativ karriärsbana bortom Chalmers? 
 
Anna: Jag har mest ramlat in i grejer under livet, det fanns ingen direkt isprinsessedröm sen barnsben. Det har funnits grejer längs vägen som varit inspirerande och kreativa så jag har inte behövt fundera över alternativ faktiskt. 
 
 
Carl: Jag har fått höra att jag eventuellt skulle passa som psykolog. Men jag tror jag skulle bli för emotionellt tagen. Däremot var jag nära på att bli kock. Det vore fantastiskt kul att starta ett litet gatukök med all världens gatumat, t ex currywurst, croissanter och strömmingslåda.  
 

Fakta Anna Crona

Born and raised: Habo och Huskvarna
Född: 1992
Sektion/år: h13
Tidigare engagemang: H6
Aktuell som: Vice VD för Chalmers Studentkår Promotion
 

Fakta Carl von Rosen

Born and raised: Solna
Född: 1991
Sektion/år: e13
Tidigare engagemang: eNollK, ArmE, Fullmäktige och CBC
Aktuell som: VD för Chalmers Studentkår Promotion
 
Foto: Noelle Madsen
Animation: Mikael Oskarsson
 

Tidigare intervjuer