NASA vill bygga ett HSB Living Lab i Houston

June 1, 2017, 14:00

​Under de senaste sex åren har projektet HSB Living Lab och Chalmers haft ett nära samarbete med RICE University samt NASA i Houston, USA. Torsdag den 1 juni landar en delegation därifrån. Tillsammans med studenter och forskare på Chalmers och HSB Living Lab ska de bygga, installera och workshoppa kring temat Smarta urbana hushållsinnovationer.

​   - Vi ser fram emot två spännande dagar fyllda med aktiviteter kring temat så kallade biologiska kretslopp förenat med våra levnadsmiljöer. I slutet av veckan kommer vi ha nya prototyper på plats i HSB Living Lab, bland annat ett växthus och ett system för att odla mat inne i lägenheter utan att använda jord, så kallad hydroponik. Likaså en massa ny kunskap som vi tar med oss in i nya test- och forskningsprojekt i HSB Living Lab, säger Frida Bard, projektingenjör på Chalmers och initiativtagare till projektet BioLoops.

Samtidigt som studier och workshops pågår kommer man att träffas och dela erfarenhet och kunskap kring hur HSB Living Lab byggts upp och hur projektet sköts.

- Vi har arbetat tillsammans i många år, NASA och Chalmers. Hemma i USA har vi länge pratat om att uppföra en lillasyster till HSB Living Lab, närmare bestämt i Houston. Nu verkar det som att vi kommer att kunna ro planerna i hamn, säger Larry Toups, som arbetar som rymdarkitekt på NASA till vardags och är i Sverige i egenskap av sin gästprofessur på Chalmers.

Programme for the two days (in English only)

Thursday 1st of June

08-30-11.30: Study visit Stadsjord
Visit to Stadsjord: Innovative urban farming initiative. We will learn more about aquaponics and other solutions to produce food near our homes.
Location: Stadsjord, Slakthuset byggnad D
13:00-15.00: Prototype Building in HSB Living Lab
  • Students from Rice University installing prototypes for food production inside homes.
  • Så ett frö - automated greenhouses, prototypes will be built and tested.
  • Chris Ruppel on how digital communication can be part of developing and testing new innovations.
  • A greenhouse prototype is built for the residents in the HSB Living Lab.
We will continue also during the morning the next day, it's free to drop by and talk to the people working on their prototypes to ask questions or just to have a look at what they are doing.

16:00-19:00: Bioloops Seminar at West Sweden Chamber of Commerce
Speeches about different initiatives which are taking part in creating closed loops within the urban environment and what aspirations they have for the future.
  • Så ett frö School Food Production - Empowering Youth Through Greenhouse Tech
  • NASA - Growing plants in space
  • City of Gothenburg - Challenges and future aspirations concerning biowaste in our city.
  • Stadsjord - The Realities of Urban Agriculture and Aquaponics
  • HSB innovative greenhouse project in BRF Cinnober Göteborg
  • Foodprint Lab - Grow Gothenburg and the urban agriculture movement
Location: West Sweden Chamber of Commerce (Västsvenska Handelskammaren).

Friday 2nd of June

09:00-12:00: Prototype Building Continuation
Continuation of the same session which begins in the afternoon on the 1st of June (see above).
Location: inside and outside HSB Living Lab at Elektrovägen 4.
13:00-17:00: Co-creation workshop: Innovation Pipeline and Living Lab Development
  • Presentations of protoypes which have been built during the two days
  • Co-creation on the role of living labs in innovation ecosystems
  • HSB Living Lab lessons learned to inform potential new Living Lab infrastructure in USA