"Med buntband och tejp kommer man långt"

Dela
Bild för kommunikator
April 10, 2014, 15:36
Studentkåren

Det tar 72 timmar att pynta kårhuset inför Nordens största inomhusfest - Valborgskalaset. För detta står en kårkommitté som heter FestU och som har i uppdrag att ordna kalas för kårens medlemmar.

Joel Heinerud (z11) från Arvika är ordförande och slår hål på myten om en arrogant kommitté. Och berättar om varför hånglande par gör det värt hela resan.

"De sa att det var en bit av ringmuren"

Att plugga och samtidigt vara ideellt engagerad är knepigt ibland. Men jag brukar dela upp dagen i portioner där jag först pluggar och sedan gör Festu-grejer. Så det funkar.
 

 När jag själv var Nollan lurade NollK i oss att muren utanför vår sektionslokal Zaloonen var en del av Visbys ringmur. Jag har många bra minnen från mottagningen och den här muren. Och ja, jag gick på det.
 

"Jag blir så imponerad av puffarna"

Förr såg FestU sig själv som kungar. Vi har en mer ödmjuk approach idag tycker jag, våra aspar och de som puffar ska känna sig välkomna. Vi är faktiskt helt beroende av det frivilliga engagemanget från både puffar, aspar och orvar (avgångna FestU-medlemmar). Det blir ingen fest utan dem. Jag är väldigt imponerad över vilket engagemang just de som puffar (hjälper till frivilligt under enbart ett kalas, red. anm) lägger ner trots att det bara är ett engångsengagemang. Det är fint.


Ljusslingorna har också en säkerhetsfunktion. "Folk ställer inte sin öl på platser där de kan ramla ner och skada någon om det ligger en ljusslinga där"

"Foo Fighters. Och Veronica Maggio."

På Valborg är jag själva mest vid insläppet och jag längtar nästan efter att någon ska ringa och be mig om hjälp så jag får komma in och se folk dansa, hångla i hörn och ha roligt. Det är det som gör det värt hela resan.

Kalas har ju mest en rolig prägel och förväntan men vi har även väldigt etablerade säkerhetsrutiner. På själva kalaset har vi stöd av både säkerhetsvakter och frivilliga från Röda Korset. Som tur är får de sällan rycka in.


Affischering på svårtillgängliga platser är en av Festus specialkompetenser.

Det är jättekul att Johnossi inleder sin vårturné på kalaset. Fick jag välja en drömartist till skulle det vara Foo Fighters. Eller Veronica Maggio om det skulle vara en svensk artist.
 

Fakta: Joel

Sektion: Z
Born and raised: Arvika
Tidigare engagemang: ZnollK
Aktuell med: Arrangerar Valborgskalaset med aspar, puffar och orvar. 23 april säljs fler biljetter till kalaset.

Joel väljer

Kaffe   Te
Hoppborg   Sumodräkt
Pubrunda   ET-raj
Salstenta   Inlämningsuppgift
Terminator   Wall-e

Berättat för Noelle Madsen
Foto och animation: Fredrik Elofsson

Läs tidigare teknologintervjuer