Matildas datorer gör skillnad i Sydafrika

August 24, 2017, 12:05

​För ett år sedan signade Matilda Horppu upp sig för projektet CESA som anordnas varje år på IT-programmet på Chalmers. Utbildning är något som ligger henne varmt om hjärtat, och efter att ha landat tillbaka i Sverige är projekt liknande detta något hon verkligen skulle rekommendera andra studenter att engagera sig i.

Hela året har hon och hennes projektkamrater förberett sig för den tre veckor långa resan till Sydafrika. Nu har de precis landat tillbaka i Sverige och är både nöjda och tagna efter att ha besökt hela 19 skolor.

CESA står för Computer Education in Southern Africa och har, precis som det indikerar, målet att förbättra datorutbildning på skolor i södra Afrika. Dels genom att donera datorer, men också genom utbildning och integration i den befintliga utbildningen. Tillsammans med sina två projektkamrater, Hampus Dahlin och Daniel Ahlqvist, har Matilda samlat ihop 120 datorer i Sverige, rensat och återställt dem, samt installerat en offlineversion av Wikipedia. Därefter skeppades datorerna ned till Sydafrika.
– Det är så kul att se hur eleverna bara kastar sig på datorerna och börjar leka och testa grejer, som det ska vara, säger Matilda.
Se mer av datorerna och Matilda i klippet och bildspelet ovan.
Text: Sofia Larsson-Stern
Foto/film: Daniel Ahlqvist
För att läsa mer om CESA-projektet, klicka in på deras hemsida