Leif Asp ny ordförande i ICCM

August 31, 2017, 14:00

​Leif Asp valdes den 23 augusti in som ny ordförande i International Committee on Composite Materials (ICCM), som är den största organisationen i världen för information- och erfarenhetsutbyte inom komposita material.

​Leif Asp är professor inom komposita lättviktsmaterial och strukturer på avdelningen Material- och beräkningsmekanik vid Institutionen för industri- och materialvetenskap. Han har tidigare varit ordförande för den europeiska motsvarigheten European Society for Composite Materials och vice ordförande i ICCM.

-    Gratulerar Leif! Kan du berätta lite om ICCM och vad uppdraget innebär?

-    Tack, det känns fantastiskt roligt och hedrande. ICCM är en internationell världsomspännande organisation inom det tekniska och vetenskapliga samfundet som behandlar komposita material. Man vill skapa ett forum och arbeta för utbyte av information inom alla aspekter av komposita material och strukturer som kan vara av intresse för vetenskapen. Samtidigt som man också vill uppmärksamma individuella prestationer inom ämnet. Vartannnat år arrangeras en stor konferens, the International Conferences on Composite Materials, där forskare från hela världen möts. Där har jag som ordförande ett stort ansvar att kommunicera med duktiga forskare internationellt och se till att det blir organiserat på ett bra sätt. Jag kommer utöver detta naturligtvis också att göra mitt bästa för att förvalta den världsledande position som ICCM har idag.

- Vad hoppas du kunna uppnå i din roll som ordförande?

- Jag ska arbeta för att ytterligare stärka industrins deltagande inom ICCM:s nätverk. Det är väldigt viktigt att det finns en bra kontakt och samspel mellan akademi och industri. Jag vill också att vi blir bättre på att uppmärksamma personer som är tidigt eller mitt i karriären. Vi kommer t.ex. att inrätta ett pris för yngre forskare och ingenjörer som har gjort impact inom kompositområdet. Gender balance och diversity är också frågor som jag ser att vi behöver hantera.

Mer om International Committee on Composite Materials

Text och foto: Marcus Folino