"Kommer sakna kreativa flow"

Dela
Bild för kommunikator
June 2, 2014, 10:30
Studentkåren

Han visste inte om det var rätt att söka uppdraget som teknologkommunikatör. För Fredrik Elofsson (f09) var engagemang inom kåren inget nytt men studieuppehåll var ett stort steg.

Fredrik har nu avslutat sitt uppdrag och de teknologer vi tidigare intervjuat fick chansen att ställa valfri fråga till honom. Frågeställaren avslöjades först efter intervjun.

Du verkar ju vara ett stort fan av ballonger. Ser du ballonger som en bra förebild, och har de i övrigt spelat en viktig roll i ditt liv?
Haha, kanske det. Ballonger är kul med sina färger och sin form men jag har också ganska stora lungor (5,2 l) som jag utnyttjat i ballongsammanhang sedan tidig ålder.  

 

"Ska kanske slavarbeta för min mamma också"

Vad har varit höjdpunkten under ditt år som Teknologkommunikatör?
Kårens Dag. Det var så kul med allt engagemang! Känslan under dagen när många besökare var glada. 

Vad är dina viktigaste lärdomar under året? 
Haha, värsta psykologen här. Det går om man tror på sig själv. Det är roligare att göra saker tillsammans och viktigt att hitta styrkan med de man jobbar med. Att utnyttja de resurser som finns inom gruppen. Jag har blivit säkrare på vad jag själv tycker är kul inom projekt.    

Jag skulle vilja veta hur det varit att jobba på Kommunikationsavdelningen och med alla kommittéer?
Det är en unik position i organisationen där vi ska både hjälpa och inspirera. Det kan vara allt från att ta en idé till något konkret eller bara brainstorma och inspirera. Det är kul att spela en viktig roll i det samarbetet som för kåren och kommittén framåt. Det finns inget roligare än när det kommer in ett förvirrat ansikte och jag är det första de ser, anknytningen. Det har varit så himla kul att hjälpa dem till det första steget mot en bättre kommunikation.  

 "...framför allt kårfullmäktige är ett nytt, roligt projekt."

Hur tror du att de lärdomarna kommer påverkat dig som teknisk fysiker?
Att göra saker lättillgängligt, det kommer hjälpa mig eftersom jag gillar att förklara. Få fler att förstå vad fysik är bra för. Som teknisk fysiker man kan jobba ensam men jag tror mer på uttrycket "Om man vill gå snabbt ska man gå ensam, om man vill gå längre ska man gå tillsammans". 

Vad ska du göra i sommar?
Jag ska vara handledare på en sommarforskarskola och ska göra fysik- och tekniklabbar med ungdomar! Resten av sommaren är inte bestämd. Jag kanske ska slavarbeta för min mamma också.  

Kommer du använda din intervjuteknik du har förvärvat som TK i undervisningen nu? Kommer du få ut mer av föreläsare när du frågar dem frågor på föreläsningarna?
Nja, inte direkt men jag kanske känner mig säkrare på att ställa en fråga till en föreläsare under en större föreläsning. Det bästa med intervjuerna har varit att plocka fram det unika hos varje person. Att besöka deras hemssektion, gå till roten med deras engagemang. En insikt är att det tar en stund att göra det, det går inte på 5 minuter. Det var ett grupparbete tillsammans inom avdelningen och hade nog inte gått lika bra på egen hand. 

"Det finns inget roligare än när det kommer in ett förvirrat ansikte"

Hur känns det att vara så svårersättlig att de får anställa en professionell TK efter dig?
Haha, ja det är ju smickrande. Det tror jag är en jättebra investering, det kommer göra gott för kontinuiteten att inte så mycket erfarenhet försvinner ut varje år. Det kommer kunna ta kommunikationsavdelningen till oanade höjder tror jag.  

 

Jag undrar vad den största förändringen som du har märkt av under året har varit. 
Ska jag vara PK då så var det ett större valdeltagande i fullmäktigevalet. Det känns även som att kommunikationsavdelningen är något annat än det varit innan.

Hur har det varit att sitta i kårledningenskorridoren men inte vara en del av kårledningen?
Det har varit speciellt. Det var svårt i början men det gäller att se jobbet och ha uppdraget klart för sig. 

Vad kommer du sakna mest från din tid som teknologkommunikatör?
Det är nästan för tidigt att svara på eftesom det är min sista dag idag. Men jag tror jag kommer sakna kreativa flow, när vi skapar nya idéer tillsammans med dem vi jobbat med. T ex på intervjuerna, tillsammans med nystartade kårföretag eller kommunicera ut något som är tråkigt, hur gör vi det kul?  

Hur ser planerna ut för hösten? Har du några nya projekt på gång?
Jag ska fortsätta med mitt sista år på mastern Complex Adaptive Systems. Men jag skall också sitta i kårfullmäktige, det blir ett nytt, roligt projekt. Transparensen, öppenheten och vad fullmäktige gör kan bara bli bättre. 

Fredrik väljer

 • Kaffe   Te
 • InDesign   Photoshop
 • .jpeg   RAW
 • Linjär algebra   Envariabelanalys
 • Word   LaTex

Faktaruta

 • Fredrik Elofsson
 • Född: 1989
 • Sektion/år: f09
 • Born and raised: Onsala 
 • Tidigare engagemang: Tofsen, CHARM, Farm
 • Aktuell med: sommarlov

Tidigare intervjuer

Berättat för: Noelle Madsen 
Frågor av: Sara Landfors (i12), Gabriel Andersson (it10), Teresia Börjesson (v12), Joel Heinerud (z11), Malin Karlsson (z10), Christoffer Mårtensson (h09), László Sall Vesselenyi (it12). 
Foto: Noelle Madsen 
Animation: Fredrik Elofsson