"Jag vill utanför Europa någonstans"

Dela
Bild för kommunikator
November 20, 2014, 15:21
Studentkåren
För David Peterson (m13) stod det klart redan vid 13 års ålder - han skulle börja på Chalmers. Här berättar han varför IAESTE var en självklar kommitté att engagera sig i och varför han inte kommit iväg till drömlandet än. 
 
Sverige var en av de länder som var först att gå med i IAESTE, som grundades 1948 på Imperial College i London. IAESTE ser till att teknologer och naturvetare kommer ut i världen på praktik med både lön och nya kulturupplevelser. För oss är det självklart med praktik under studietiden.  

"Alla kan söka våra platser förutsatt att du uppfyller företagens profil, oavsett utbildning."

Jag har inte varit på utbyte än eftersom jag bara går i tvåan men jag känner att jag börjar bli redo för ett sommarutbyte. Praktiktiden är mellan 2 till 18 månader men det är också vanligt med förlängd praktik eller anställning efteråt.  
Själv vill jag ut någonstans utanför Europa på min praktik. Det vore kul att lära sig spanska, så Sydamerika lockar.  
  
Jag visste att jag skulle gå på Chalmers när jag var 13. Det var mer frågan om jag skulle bli maskinteknolog eller gå industiell ekonomi. Genom att sitta med i en kårkommitté så får man ta del av det bästa med Chalmers, nämligen blandningen av människor från flera sektioner. Det är oerhört inspirerad av att träffa studenter från olika sektioner som kommer in och börjar leverera från dag 1.
 
Nu handlar kommittéarbetet mer om att styra den samlade kraften snarare än att skapa den. Jag är oerhört stolt över kommittén som har utvecklats mycket det senaste året, både aspiranter och medlemmar. 

"Vi älskar att resa och det kulturella utbytet."

Det är nyfikna studenter med en utåtriktad blick som söker sig till IAESTE. För tillfället är vi 17 studenter, alla med rese- och teknikintresse samt viljan att kombinera detta. Förutom själva praktikplatserna ordnar IAESTE också med bostäder, visum, anställningspapper och snart även en språkkurs i Svenska.  
Gemenskapen, drivet och det kulturella utbytet är det roligaste. Det är oerhört givande att hjälpa praktikanterna som kommer till Sverige och lotsa in dem i den svenska kulturen. Vi är ju bland annat här för dem, att ge dem en rolig upplevelse. Kommittéarbete handlar om att förverkliga, förbättra och utveckla. Om några år hoppas vi att utlandspraktik är en självklar del av studietiden. 
 

David Peterson 

Sekt./år: m13 
Född: 1994 
Born & raised: Hässleholm 
Tid. eng: dåvarande kårkommittén, numera kårföreningen BEST 
Aktuell som: Ordförande i IAESTE 
 

David väljer 

Kaffe | Te 
Lokalt | Globalt
Olgas Trappor | Geniknölen 
Rullager | Kullager
Tåg | Båt
 
Berättat för: Noelle Madsen & Mikael Oskarsson
Foto: Noelle Madsen
Animation: Mikael Oskarsson
 

Tidigare intervjuer