"Jag smällde snöbollar, men aldrig brevlådor"

Dela
Bild för kommunikator
December 18, 2014, 22:50
Studentkåren
För Christian Jern (e07) handlar det inte om smällar och oväsen - tvärtom. Kreativitet och säkerhet är två av de saker han som ordförande i kårkommittén Pyrot lever efter. Och att ge alla en unik upplevelse.  
 
Jag var 10 år gammal när jag smällde mina första smällare. Det var innan de blev förbjudna. Men att gå på Chalmers var nog mycket en slump. "Grattis, nu är du arbetslös" var det man fick höra när man var klar med gymnasiet. Så jag sökte elektro och blev antagen. Jag har alltid tyckt väldigt mycket om bilar och maskiner sedan jag var pytteliten. Jag kunde inte så mycket om elektronik så det ville jag lära mig mer om. Och att man inte ska jobba med sin hobby för då har man ingen hobby kvar. 
 
 

"Det var för mycket strul så vi sålde den"

Att Pyrot fanns visste jag inte innan jag började, det fick jag reda på under mottagningen.  Jag började som ansvarig för vår dåvarande bil.  Men det var för mycket strul så vi sålde den. Jag har väldigt många bilar som man kan låna istället. Men annars tar vi oss runt kollektivt eller med kårbilen. 
 
"Vi bygger inget själva, det är för farligt."
Det är ett kreativt uppdrag. Att skapa färg, form och musik som synkar och engagerar. Vi ska ju främja fyrveriernas erkännande som konstart. Sen ska vi också kunna förse studenterna med fyrverkerier till vettigt pris året om. Som ordförande har man mycket kontakt med myndigheter och kunder. Man ska få allt att flyta på helt enkelt.
 
 
 

"Man borde skjuta mer fyrverkerier på bröllop"

Vanligaste missuppfattningen är nog att vi bygger pjäserna själva. Det är på tok för farligt och vi har varken lokaler till det eller kunskap. Uppdraget är väldigt estetiskt och kreativt, att kunna visualisera resultatet helt enkelt. Däremot behöver man inga förkunskaper för att vara med i kommittén.
 
 
Vi är 12 individer så det finns utrymme för alla sorters personligheter i kommittén. Du kan verkligen få utlopp för din kreativitet men också om du är tekniskt intresserad förstås. Vi datorstyr mycket, så vi programmerar ofta, särskilt till musik för att det ska komma i takt.  
Man borde skjuta mer fyrverkerier på bröllop tycker jag. Man lägger redan en massa pengar och det är ju ett väldigt festligt ögonblick. 
 
 

Christian väljer 

Kaffe | Te 
Tårta | One shot 
Inlämningsuppgift | Salstenta 
Påsk | Nyår 
Bomber | Fontäner 
 

Fakta

Sekt./år: e07 
Född: 1988
Born & raised:  Stenungsund
Tid. eng: eNollK
Aktuell som: Ordförande i Pyrot 
 
Berättat för: Noelle Madsen & Mikael Oskarsson
Foto: Noelle Madsen
Animation: Mikael Oskarsson
 

Tidigare intervjuer