"Jag skulle gå långt för en bra bild"

Dela
Bild för kommunikator
September 11, 2014, 10:35
Studentkåren
Johanna Olovsson (m13) klättrar i lyktstolpar för att få den perfekta bilden av ett fönster. Som nytillträdd ordförande för kårens Film- och Fotokommitté CFFC kan hon tänka sig gå långt för en perfekt bild. Här berättar hon varför man inte behöver gymma för att vara hovfotograf för kåren.
 
Att vimmefota är väldigt kul. Men det är också mycket att tänka på. Speciellt när vi är många fotografer. Vi försöker prata ihop oss om vad vi ska få med. Det är roligare att tänka i kreativa banor även när man vimmelfotar. Att hitta balansen mellan att få med glada människor och samtidigt fånga stämningen. 
 
" Även fotografer blir nervösa när de ska bli fotade." 
 
Studiofoto är bland det mest utmanande; ljussättning, blixtar, fonder. Vi försöker hålla en god stämning och prata för att den fotograferade ska känna sig avslappnad.   
 
Pubrundan är klart roligast. Det är så många glada människor, många vill vara med på bild. Och konserter som Nollrocken för då får man fota i olika ljus och hålla på länge. 
 
Man får tänka en extra gång, t ex skulle jag själv vilja ha en sådan bild på mig på internet. Vi är minst fem fotografer per FestUkalas och har ett hundratal bilder som vi väljer från när vi publicerar på hemsidan.  
 
"Jag har ingen plakett på baustastenstavlan. Än."
 
Det finns ju inte så många bilder av fotografen, det är synd men jag känner mig lite mer bekväm bakom kameran ändå. Även fotografer blir nervösa när de ska bli fotade. Men vi vet ju samtidigt hur det är att stå bakom kameran. Och så kan man redigera sina egna bilder.
 
 
Man behöver väl inte vara direkt vältränad för att aspa oss, men lite uthållig måste man vara för att försöka få med allt på bild.
Jag har lärt mig väldigt mytcket sedan jag aspade CFFC. Det är kul att ha ett mål med fotandet, som uppdraget för kåren. Att det finns en kund.  
 

Faktaruta 

Johanna Olovsson 
Född: 1992 
Sektion/år: m13 
Born and raised: Stockholm, sedan Tyskland bl.a. 
Tidigare engagemang: CFFC är mitt första 
Aktuell med: ordförande I CFFC, fototillfälle är Nollfinalen på lördag. 
 

Johanna väljer 

Kaffe | Te
Canon | Nikon 
Blixt | Reflexskärm
Rullager | Kullager
Bautasten | Smågrus 
Grisfest | M.A.K/EKAK-grill
 

Berättat för Mikael Oskarsson 
Text och foto: Noelle Madsen 
Animation: Mikael Oskarsson 

Tidigare intervjuer