"Jag kunde inte ha föreställt mig det här"

Dela
Bild för kommunikator
June 10, 2015, 8:56
Studentkåren
På 80-talet stod han som en nyantagen F:are på Teknologgården. 30 år senare är Stefan Bengtsson (F85) tillbaka som Chalmers rektor. Här delar han med sig av sina bästa studietips och berättar varför studenterna är avgörande för Chalmers utveckling.  
När tillträdande rektor var på campus för att bl.a. träffa avgående och tillträdande kårordförande fick vi en kort pratstund på Geniknölen.
 
När jag var teknolog var jag väldigt inriktad på att komma ut och jobba i industrin. Jag var förvisso på ett och annat kalas men var inte engagerad inom kåren och utnyttjade givetvis en hel del av utbudet. 
 

"Kåren är jätteviktig som samlingspunkt"

Studietiden är en fantastisk tid. Ta tillvara på den. Det handlar inte bara om studierna, man utvecklas väldigt mycket. Jag var en skötsam student.
 
Kåren är jätteviktig som en samlingspunkt för studenterna. En mötesplats och ett stöd. Det är väldigt bra att studenterna har organiserat sig. Man kan ju vara lite ensam som ny student på Chalmers. Kåren har också en viktig roll vad gäller säkring av kvalitet i utbildningen. 
 
 
 
"Förutsättningarna ändras snabbt"
 
Traditionerna är starka på Chalmers. Jag kan tänka mig att mycket är sig relativt likt. På gott och ont. Det är ju annan tid i dag. När jag pluggade var det ett annat samhälle, en annan tid.  
 
Det ska bli fantastiskt spännande. Chalmers är ett otroligt fint och framgångsrikt universitet. Det ska bli roligt att leda detta framåt tillsammans med alla medarbetare och studenter.  
 
"Vi blir aldrig färdiga"
 
Jag är stolt över när jag kunnat bidra till en positiv utveckling av lärosätet. Så att det faktiskt är en aning bättre när man går ut genom dörren.  
 
 
Förutsättningarna ändras snabbt. Det gäller att Chalmers kan fortsätta ligga i fronten, det är en utmaning. Vi kan inte vara nöjda med det som hände för fem år sedan . Vi blir aldrig färdiga. 
 

"Var intresserad av det som ligger vid sidan av"

Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med studenterna för att göra Chalmers till ett ännu bättre universitet. Jag tror det samarbetet mellan universitet och studenterna är helt avgörande för att lyckas med det. Studenterna är en än så länge inte tillräckligt utnyttjad kraft i förändringen.  
 
Mitt bästa studietips är att våga bredda intressena. Givetvis ska man fördjupa sig i kärnämnena men våga vara intresserad av det som ligger lite vid sidan av. Där finns mycket möjligheter. Tror att samhället behöver ingenjörer som kan se lite utanför disciplinerna . Eller långt utanför. Våga intressera dig för skönlitteratur också. 
 
Stefan tillträder som rektor på Chalmers den 1 augusti 2015. 
 
Foto: Noelle Madsen
Intervjuad av Mikael Oskarsson
 

Tidigare intervjuer