Innovationstävling där vinnaren testar i HSB Living Lab

May 29, 2017, 8:00

​Vinnova beviljar medel till en innovationstävling där digitala koncept för delningsekonomi i bostadsmiljö ska utvecklas. Vinnarna får chansen att testa sina bidrag i HSB Living Lab. Tävlingen lanseras inom kort och leds av Johanneberg Science Park i samarbete med Chalmers och HSB.

​Att vi behöver bygga mer och i en snabbare takt är klart för de flesta. Men vi behöver också börja titta på hur vi disponerar de kvadratmeter boende vi förfogar över. Vilka delar behöver vara privata? Och vilka funktioner och ytor kan vi faktiskt dela med andra?

- Genom innovationstävlingen vill vi hitta digitala lösningar på ökad social interaktion, delningsekonomi och effektivt nyttjande av gemensamma ytor i flerbostadshus. Ett mål är ett ökat utnyttjande av bostadsrättsföreningarnas gemensamhetslokaler, säger Björn Westling vid Johanneberg Science Park, ansvarig för tävlingen.

Tävlingen HSB Shared Space Technology Challenge är öppen för forskare och studenter vid europeiska högskolor, samt europeiska företag. De boende i HSB Living Lab kommer att välja ut bidrag i en första omgång. De tävlande får sedan interagera med de boende för att förfina sina förslag. Även partnerföretagen i HSB Living Lab kommer att vara engagerade i kontakter med de tävlande under tävlingen samt vid bedömning av tävlingsbidragen.

- Förstapristagaren kommer att få sitt bidrag implementerat i HSB Living Lab. Därutöver kommer de tre bästa lösningarna att presenteras för HSBs bostadsrättsföreningar för eventuell storskalig implementering. Lösningarna kan även komma att vidareutvecklas med medel från HSB Living Labs forskningsfond, säger Emma Sarin, projektledare för HSB Living Lab.

Projektet leds av Johanneberg Science Park i samarbete med Chalmers och HSB med en referensgrupp av partnerföretagen i HSB Living Lab. Tävlingen lanseras inom kort.

Kontakt
Björn Westling, Johanneberg Science Park, projektledare för tävlingen, 0708 75 48 63 bjorn.westling@johannebergsciencepark.com
Shea Hagy, institutionen för Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers