"Ibland funkar saker som inte borde funka"

Dela
Bild för kommunikator
October 22, 2014, 10:32
Studentkåren

Valon Huskaj (d11) är ordförande i en kårkommitté med stort ansvar. Och som mest jobbar med att lösa problem som ingen förhoppningsvis ska behöva uppleva. I framtiden tror han att G.U.D. även kommer finnas i molnet och här berättar han om den gången deras uppdrag blev lite väl spännande. 

Det finns alltid folk som vill och kan. Därför är det smart att ha IT-support in-house inom kåren. Det var F-teknologer som startade det hela, nu är vi mest datateknologer. Målet är att vi ska ha en bredd, lite utav varje så det vore kul om fler från andra sektioner upptäckte oss.  

"Det räcker med att du kan använda mus och tangentbord. Eller t ex har ett spelintresse" 

När jag var åtta år ville jag bli pilot. Jag skulle installera Flight Simulator, men själva installationsprocessen var roligare än spelet. Det var så det började. Jag blev så fascinerad av grejen med installationen. Jag kopierade en genväg på en diskett och gav till en kompis och trodde han skulle kunna spela.  
 
Varje gång du får ett problem så lär du dig något. Att lösa IT-problem är nästan samma inlärningsprocess som att förstå matte. Samma principer återkommer men med olika omständigheter. 
 

"Det blinkade rött. Det var inte kul."
/Om serverbyten som kunde fått stora konsekvenser. 

Men att platsa i G.U.D är enkelt - det räcker med att du tycker om teknik så lär du dig. Det mesta vi gör har man kanske inte sett tidigare, du lär dig allt på plats. Jag satte upp mailsystem inom kåren när jag aspade, det var kul för det är det som används idag. 
Sen får man googla mycket. Problemlösning är roligast. Ibland funkar saker som inte borde funka, ibland tvärtom. Men ibland kan det vara fel på oss systemadministratörer, inte datorn om något slutar att fungera. 
 
Ett av de svettigaste ögonblicken? En gång var det så kritiskt vår backup hade problem, om EN till disk hade gått sönder så hade vi förlorat all data som finns på kårsens filserver. Det var lite jobbigt.  
 

Valon Huskaj 

Sekt/år: d(11) 
Född: 1989 
Born n raised: Sverige och Tyskland 
Aktuell som: Ordförande i kommittén G.U.D. som är kårens egna IT-avdelning.
Kuriosa: pratar flytande tyska 
 

Valon väljer 

Kaffe | Te
Jesus | Judas 
SCSI | IDE
QWERTY | DVORAK 
Bash | Power Shell

 

Berättat för: Noelle Madsen
Foto & animation: Mikael Oskarsson

Tidigare intervjuer