Höns flyttar in i HSB Living Lab

Dela
March 13, 2017, 8:00
Högskolan

​Det världsunika experimenthuset HSB Living Lab har blivit med hönor. Förutom ett socialt experiment är syftet med hönsen att de boende ska lära sig mer om matsvinn, och hur vi kan konsumera och kompostera mer hållbart. Hönshuset är precis som HSB Living Lab byggt av moduler. Fästena som håller ihop hönshuset är 3D-printade och är gjorda av majs- och sockerstärkelse.

​I snitt slänger svensken 74 kilo ätbar mat per år och person. Men frågan är hur det ser ut bland de boende i HSB Living Lab. För att få svar på det startade Kajsa Lindström på Beteendelabbet projektet ”Matsvinn”. Första steget var att inventera de boendes sopor. Med handskar, munskydd och kamera satte hon sig i soprummet och gick igenom allt de boende slängde under en vecka.

   – I de bruna kompostpåsarna gav jag innehållet högsta betyg. Värre var det i de traditionella soppåsarna. Här hittade jag konservburkar, halva portioner med ätbar mat och många kilo grönsaker och frukt som definitivt hade kunnat serveras till middag istället för att slängas, säger Kajsa Lindström, projektledare Beetendelabbet.

Från äggskal till hönshus
Bland soppåsarna fann Kajsa massor av äggskal. Då kläcktes idén om att satsa på ett hönshus till HSB Living Lab. Mycket av den mat vi slänger fungerar som foder till hönsen.

   – Genom att visa på kedjan från matavfall till foder, och så småningom äggleverans, hoppas vi att detta tydliggör värde för mat. En förhoppning är också att de boende ska bli engagerade och att hönsprojektet skapar gemenskap i huset, säger Kajsa Lindström.

Ett kretslopp i miniatyr
Hönorna är nu på plats i Göteborg och HSB Living Lab. Där ska de bo i två månader och projektet kommer sedan att följas upp genom att bland annat väga avfallet i soprummen för att se effekten av hönshuset.

   – Vi ser med spänning fram emot resultaten av hönsens två månader i HSB Living Lab. Ingen vill slänga mat i onödan, ändå gör vi det. Att hitta nycklarna till hur vi enkelt kan minska matsvinnet är en viktig fråga och här får vi möjlighet att testa metoden i ett levande labb, säger Emma Sarin, projektledare HSB Living Lab.

   – Går allt bra kommer hoppas vi att det modullära hönshuset ska kunna beställas av HSBs bostadsrättsföreningar. Både som en del i att minska matsvinnet, men också för att hitta möjligheter till sociala knytpunkter och gemenskap, säger Emma Sarin.

För mer information, kontakta:
Kajsa Lindström, projektledare Beteendelabbet, 073-644 44 99, kajsa@beteendelabbet.se
Cecilia Lööf, press- kommunikationsansvarig på HSB Living Lab, 070-721 51 77, cecilia.loof@hsb.se