"Du får höra talas om saker du aldrig trodde existerade"

Dela
Bild för kommunikator
May 4, 2015, 14:25
Studentkåren

Hanna (m 09) och Arvid (td12) är två studentrepresentanter som är med och bestämmer vilka lärare som ska anställas och att vara studenternas röst i frågor som rör utbildningen.

 

Hanna sitter i Anställningskommittén och Arvid i utbildningsområdena. Här berättar de om varför de tycker det är både kul och viktigt.

 

 
A: Jag ville se vad kåren arbetade med. Sen är jag intresserad av hur skolan jobbar med utbildningen. Man vill se bakom kulisserna. Det är ett lagom stort engagemang och man blir tillfrågad om vad studenter tycker. 
 
H: Det är viktigt att studenterna får vara med och anställa, men det är vi som ska ta emot själva lärandet. Därför måste vi få chans att säga till proaktivt istället för i kursutvärderingarna. Att få vara med från insidan och början. Det är skönt att kunna ta en aktiv roll i att kunna välja lärare. Jag känner mig trygg som student att det finns någon från studenternas sida som tar tag i det. 
 

"Det är mycket pengar och de andra är mycket äldre."

H: Vi blir lyssnade på minst lika mycket som lärarrepresentanterna. Jag har varit med att anställt cirka 30 lärare på mina 2,5 år.  
 
A: Vi bevakar och reagerar mer som ett rådgivande forum. Och där sitter studenternas röst och är med. Det viktiga är att vi har kontinuiteten i den här bevakningen, d kan vi följa frågorna hela vägen. Det är bra att ha någon som vet hur det är att vara student.  
 
H: I Anställningskomittén (AK) är det många ansökningar som ska behandlas och intervjuer som ska hållas. Det känns som att man verkligen gör skillnad, när man är så nära processen. 
 

"Att våga säga ifrån när något är fel"

Jag har lärt mig att vara väldigt kritisk när jag läser CVn. Man lär sig se på CV-skrivning och läsande på alla sätt, det tror jag är viktigt för studenter.  
 
A: För mig handlar det om att våga säga till och ha en åsikt. Det är mycket pengar och de andra är mycket äldre. IBland känner man sig liten, och det är lärorikt att våga ta plats i det läget. 
 
H: Att våga säga ifrån när nåt är fel är väldigt viktigt. Annars krävs det väl inga särskilda förkunskaper, bara man har ett intresse och en inställning för att man vill göra det för studenterna. Ansvarskänslan är viktig i AK - vår roll funkar ju bara om vi är där. Vi är ju studenternas sista utpost innan den här personen rekryteras.  
 
Det som givit mig mest är att jag blivit bra på att både läsa och skriva CV. Jag har också haft väldigt kul för jag har hört väldigt många intressanta föreläsningar. Under sin intervju håller de ju en föreläsning om sitt ämne som ska vara riktad till studenter. 
 

Tidigare intervjuer