"Du bestämmer över kårens pengar"

Bild för kommunikator
March 19, 2014, 11:29
Studentkåren

Gabriel Andersson (it10), vice ordförande i Valnämnden, tycker att ekvationen är lätt. Oavsett om du vill fatta besluten eller bara bestämma vem som ska göra det är ditt engagemang i kårvalet avgörande.

- För mig var det enkelt att ställa upp i Valnämnden: studentdemokratin behövde komma upp på ytan igen. Jag och de andra i valnämnden ser till att det blir ett kårval och att allt går rätt till. Vi ska hitta kandidater som alla kan rösta på. Det finns bara 35 platser i kårfullmäktige. Och det finns 11 000 studenter på Chalmers. Det spelar alltså stor roll vem man röstar på.

"Det finns bara 35 platser. Och 11 000 studenter på Chalmers."

- Eftersom det är fullmäktige som bestämmer i vilken riktning kåren ska jobba finns det all anledning att bry sig. Det spelar roll om din sektion är representerad. Vem ska annars driva just dina intressen?
Genom den så kallade valbilagan som kommer ut efter påsk är det lätt att se vem som kandiderar och vad de står för.

- Valet berör alla studenter. Fullmäktige tar ju ställning till frågor som ofta berör alla studenter på ett eller annat sätt. Hur ska våra lokaler utvecklas, hur arbetar vi i studiemedelsfrågan och vad ska vi fokusera på under året till exempel. För att inte tala om hur pengarna ska användas.

Fr. v. Maria Japlin (k09), Anna Jansson (v11) och Albin Hjalmarsson (z10), ledamöter i Valnämnden.

- På fredag (21/3) är det ansökningsstopp för kandidaturen. Därefter sammanställs kandidaterna på fumval.se och i en trycks valbilaga. Alla medlemmar har rösträtt så se till att påverka vem som ska bestämma. Onlineröstningen öppnar 21 april.

Faktaruta Gabriel

• Vice ordförande Valnämnden 13/14
  • Går på IT
  • Född 1991
  • Born and raised i Göteborg
  • Tidigare engagemang i Chalmers Cortège Committé och SexIT

Fakta om kårvalet 2014

• Webbröstningen öppnar 21 april
  • Vallokalerna öppnar 28 april
  • 35 ledamöter ska väljas in i kårfullmäktige
  • Alla kan kandidera
  • Alla medlemmar har rösträtt
  • Hålls varje vår
  • All info på fumval.se

Följ Valnämnden på Facebook. Då kan du hänga med på hela valresan.

Berättat för Noelle Madsen
Illustration: Gabriel Andersson
Foto: Noelle Madsen

Läs tidigare teknologintervjuer