Chalmersstudentens dressyrapp hjälper publiken att fatta galoppen

February 24, 2017, 15:00

​Malin Ramne har kombinerat sitt häst- och teknikintresse på Chalmers och tagit fram en app som ska göra dressyr till en bättre publiksport. Nu testas den live under tävlingarna på Gothenburg Horse Show – och Malin Ramne belönas med Bert-Inge Hogsveds pris.

​Dressyr kan vara svårt att hänga med i för åskådare jämfört med annan ridsport – domarna sätter sina poäng, och utan kommentatorer är det inte lätt för en lekman att avgöra vad de baseras på. Detta problem skulle kunna hjälpas av en teknisk lösning genom publikens smartphones: en expertkommentator live direkt i örat som gör dressyren till en mer lättillgänglig publiksport.

Malin Ramne hörde talas om projektet på ett så kallat Hästcafé på Chalmers, en serie föreläsningstillfällen där hästsport, forskning och teknologi behandlas av inbjudna experter och besökare. Idén om en app som kan sända livekommentarer under dressyrtävlingar till publikens mobiltelefoner hade fångats upp av Chalmers sports and technology från Anne-Charlotte Söderlund Björk med svenska ridsportförbundets dressyrkommitté som referensgrupp. Malin Ramne anmälde sitt intresse, och blev snart uppringd och erbjuden sex veckors sommarjobb för att börja arbeta fram dressyrappen.
– Det visade sig vara mer komplicerat än vi först trott. Exempelvis webbradio sänds med 30 sekunders fördröjning, och det fungerar ju inte om man vill ha live-kommentarer till något som sker framför ögonen på lyssnaren. Så jag började leta andra tekniska lösningar, säger Malin Ramne.

Nyutvecklad mjukvara

När Saab gick in i samarbetet föll fler bitar på plats. De tillsatte en mjukvaruexpert som hjälpte till att bygga ett program som sänder ljud med minimal fördröjning. En utmaning var att hitta balansen mellan kvalité och låg fördröjning utan att dataanvändningen i användarens telefoner rusade iväg – men det gick. Under dressyrtävlingarna på Gothenburg Horse Show har appen testats i skarpt läge för första gången med goda resultat.
– Det var verkligen häftigt att få sätta igång den och höra kommentatorn på riktigt för första gången! Nu ska vi fortsätta att testa den under nästa dressyrtävling med lite fler testpiloter i publiken och ser hur den klarar fler användare.
Målet är att dressyrappen ska vara lanserad och tillgänglig för både Android och iPhones lagom till EM i ridsport som hålls i Göteborg i slutet av augusti. Innan dess kan det bli ”genrep” under SM och Falsterbo Horse Show.

Malin Ramne läser andra året på Teknisk fysik på Chalmers. Hon har alltid varit intresserad av teknik, och följde med en kompis på en informationsdag på universitetet och fastnade för utbildningens profil som ”problemlösare”. Hästintresset spelade också in.
– Jag hade faktiskt hittat till Chalmersmontern på Eurohorse-mässan en gång för flera år sedan och fått veta att forskning på området var på gång, och jag tror att det låg någonstans i bakhuvudet när jag väl bestämde mig för att söka, säger Malin Ramne.

Pris för entreprenörsskap

I samband med Gothenburg Horse Show och dressyrappens första tester så tilldelades Malin Ramne dessutom med ett fint pris: Bert-Inge Hogsveds pris för bästa entreprenörskap, som syftet att uppmärksamma entreprenöriella initiativ bland teknologerna som studerar Teknisk Fysik, Teknisk Matematik eller Kemiteknik med Fysik på Chalmers.
– Malin Ramne har visat prov på hur man kan tillämpa sin kreativitet och det man har lärt sig på Chalmers inom ett område där man har ett eget starkt intresse. I detta fall dessutom så att andra, på ett lättillgängligt sätt, kan förstå hur kunskaper i teknik kan ge ett mervärde och bli inspirerade att läsa själva, säger Maria Knutson Wedel, vice rektor för utbildningen på Chalmers, som var med och delade ut priset.