Chalmers gamla rektor tillbaka - nu i studentkåren

Dela
Bild för kommunikator
May 21, 2015, 13:28
Studentkåren
Chalmers före detta rektor Jan-Eric Sundgren är glad att vara tillbaka. Läs om vad han helst vill köpa i nya servicebutiken och vilket krav han ställde för att tacka ja till uppdraget som ny styrelseordförande för kårens företagsgrupp. 
 
Det känns jätteroligt att vara tillbaka på Chalmers och speciellt att vara tillbaka hos studenterna. De är trots allt de som bygger upp Chalmers och dess varumärke.  
 
 
 

"Företagsgruppen är ju till för studenterna" 

När man lämnar uppdraget som rektor (1998 - 2006, reds anm.) ska man hålla sig borta. Det har jag försökt göra under många år. När jag förra året fick frågan om att engagera mig i företagsgruppen blev jag glad och tyckte det var jätteroligt. Men jag hade som krav att få sitta som vanlig ledamot ett år först för att alla skulle få känna på det. 
 
 

"Mexikanskt. Och raw food. Nåt att stoppa i magen när du är kvar sent på campus utan att behöva gå till en restaurang." 

- Jan-Eric om vad han vill se i kårens nya servicebutik 
 
Jag ser fram emot att få hjälpa till med att utveckla villkoren för studenterna. Företagsgruppen är ju till för studenterna. Bra mat, service, prisvärdhet och bra böcker! 
 

"Jag är grymt imponerad av vad som gjorts hittills" 

Utan kårens företag skulle det bli dyrare, sämre service, sämre engagemang. Hela Chalmers skulle nog förlora på det. Det är ju en integrerad del i helheten. Chalmers driver utbildningen och forskningen. Studenterna har företagsgruppen och kåren. Och alumnerna är engagerade genom CING. Om jag kan bidra till att utveckla vår samverkan mellan dessa tre är jag glad. 
 
 
Vi möter ju utmaningar kontinuerligt, att hela tiden förbättra och utveckla våra koncept, att våga prova. Jag är grymt imponerad av vad som gjorts hittills. 
 

"Studentinflytandet är väldigt viktigt"

All verksamhet bygger på bra personal och bra ledare. Just nu har vi fantastiskt engagerade personer men det är ju en stor utmaning att säkerställa att det fortsätter. 
 
 
Studentinflytandet är väldigt viktigt. Det vore konstigt om personer i min egen ålder skulle tycka och tro om vad studenterna vill och tänker. Företagsgruppen är ju till för studenterna och då måste de vara engagerade. Annars kommer det inte funka. Och eftersom det i grund och botten är studenterna som äger bolagen måste de vara med och ta styrelseansvaret men också få erfarenheten av engagemanget. 
 
 
Att jobba med studenter är ju ett sätt att vara anknuten till samhället idag och morgondagen. Sinnet håller sig lite yngre av att träffa studenter.  
 

Jan-Eric väljer

Kaffe | Te 
Gröna väggen | Express 
Kombi | Sedan 
Illinois | Linköping
Ettor | Doktorander 
 

Fakta Jan-Eric 

Aktuell som: nytillträdd styrelseordförande för kårens företagsgrupp 
Utbildning: Civilingenjör teknisk fysik vid Linköpings universitet, examensår 1974 
Born and raised: Grängesberg och Filipstad
Född: 1951
 

Fakta Företagsgruppen

Antal bolag: 9
Första bolaget startade:  1938
Omsättning: 127 miljoner
Utdelat medlemsrabatt 2014:   3 039 417 kr

Textbearbetning och foto: Noelle Madsen
Bildanimation och intervju: Mikael Oskarsson

 

Tidigare intervjuer