Barnvänlig nätverksträff för nanoforskare

September 4, 2017, 8:00

​Toppforskare med småbarn i knät. Professorer som leker
med bilar. Varvat med matnyttiga föreläsningar och posterutställningar.
Allt var möjligt på nätverksträffen för styrkeområde Nanovetenskap och
nanoteknik på Strandbaden i Falkenberg den 21-23 augusti.

Solen sken över den vackert belägna anläggningen när vi gjorde ett nedslag under nätverksmötets första dag. På agendan fanns föreläsningar med bland andra Peter Nordlander, professor i teoretisk fysik på Rice University i Houston, Texas, USA, Fredrik Höök, professor i biologisk fysik på institutionen för fysik, Witlef Wieczorek, forskarassistent på MC2, och Åsalie Hartmanis, vd på nätverksorganisationen SwedNanoTech. Men det fanns också tid att doppa tårna i havet invid den närbelägna strandpromenaden.

Många av de deltagare vi talade med uppskattade de inbjudna gästföreläsarna mycket.

Janine Splettstößer, docent på avdelningen för tillämpad kvantfysik på MC2, såg fram mot att få veta mer om vad som pågår inom styrkeområdet.
– Det är bra att få en överblick över alla aktiviteter, att få möjlighet att interagera och få återkoppling. Jag har också med mig en egen poster till utställningen, sa hon.

Janine hade tagit med sig sina två barn. I ett hörn av Strandbadens restaurang satt Witlef Wieczorek och förberedde morgondagens föreläsning samtidigt som han underhöll småbarnen.
– Mina egna barn stannade hemma, så jag tar inget ansvar för de här. Jag bara njuter av de här barnens bästa sidor, skrattade Witlef, som uppenbarligen är något så sympatiskt som en toppforskare med barnasinnet kvar.

Jie Sun och Andreas Dahlin.

I den rymliga föreläsningssalen väntade Jie Sun, docent på avdelningen för kvantkomponentfysik på MC2, och Andreas Dahlin, docent på institutionen för kemi och kemiteknik, på att programmet skulle fortsätta med Åsalie Hartmanis föreläsning.
– Det är kul med de inbjudna föreläsarna. De ger en chans att få lära sig nånting nytt, sa Andreas Dahlin.
Jie Sun höll med:
– Presentationerna imorse var mycket bra. Jag gillade Peter Nordlanders föreläsning; den innehöll mycket bra vägledning för mig. Jag tycker också om posterformatet, utställningarna är alltid ett bra tillfälle att prata med folk, sa han.

Åsalie Hartmanis (ovan) är vd för den svenska paraplyorganisationen för aktörer inom nanoteknik, SwedNanoTech. Hon gästade nätverksträffen för att berätta om nanoteknologins möjligheter.
– Min roll är att vara spindeln i nätet mellan samhället och vetenskapen. Vad är nästa steg för att få in nanotekniken på viktiga samhällsområden? sa hon.
Hon uppmuntrade deltagarna att ta kontakt med henne och SwedNanoTech i olika kanaler:
– Ring mig eller mejla mig om ni vill diskutera frågor som är viktiga för er. Vi ses på webben, på Twitter och Facebook, sa Åsalie Hartmanis.

Under de tre dagarna ställdes ett 60-tal postrar ut och bedömdes av en jury bestående av Peter Nordlander och Katarina Edwards, professor i fysikalisk kemi på Uppsala universitet. Forskaren bakom varje poster fick hålla ett 60 sekunder långt hisstal inför juryn. De tre bästa postrarna belönades med ett pris på 5 000 kronor vardera, att användas till konferensresor.
På onsdagsförmiddagen delades priser för bästa poster ut till Xueting Wang, institutionen för kemi och kemiteknik, Battulga Munkhbat, institutionen för fysik, och Saba Atefyekta, institutionen för kemi och kemiteknik.

Under onsdagen delades även Arne Sjögrens pris för bästa doktorsavhandling inom nanoområdet 2016 ut till Jelena Lovric från institutionen för kemi och kemiteknik.

Det var den sjunde nätverksträffen som anordnades för styrkeområdets forskare. Den här gången deltog upp emot 150 personer. I spetsen stod styrkeområdesledare Bo Albinsson (ovan), professor i fysikalisk kemi på institutionen för kemi och kemiteknik, och vice styrkeområdesledare Göran Johansson, professor i tillämpad kvantfysik och chef på avdelningen för tillämpad kvantfysik på MC2.
– Nätverksträffen är en viktig mötesplats för oss nanoforskare. Vi träffas årligen för att byta kunskaper om varandras vetenskaper inom nanoområdet och för att bygga en stark gemenskap mellan Chalmers nanoforskare. Detta har visat sig mycket framgångsrikt genom att flera, för Chalmers nya, starka forskningsområden växt fram. Dessutom är det trevligt att umgås med sina seniora kollegor och doktorander från andra institutioner, säger Bo Albinsson.

Kevin Marc Seja, Daniel Andrén och Milene Zezzi Do Valle Gome.

Arrangörstrion Kevin Marc Seja, doktorand på MC2, Daniel Andrén, doktorand på institutionen för fysik, och Milene Zezzi Do Valle Gomes, doktorand på institutionen för kemi och kemiteknik, hade arbetat med arrangemanget ända sedan i mars. De lät nöjda när vi fick en pratstund i en kaffepaus:
– Allting var väldigt löst i början, men sen föll bitarna på plats och nu är allt under kontroll, berättade de.
Milene, Daniel och Kevin representerar tre olika institutioner på Chalmers, och är alla i början av sin forskarutbildning. På ett sätt symboliserar trion själva andemeningen med styrkeområdena, som inrättades av Chalmers tidigare rektor Karin Markides 2009:
"Genom åtta styrkeområden samlar vi spetskompetens tvärs över våra institutioner för att, tillsammans med övriga aktörer i samhället, ta oss an globala och komplexa samhällsutmaningar."

Text och foto: Michael Nystås

Läs tidigare nyhet >>>